Tι καταδίκες έχει η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;

06/03/2023

Με αφορμή το πρόσφατο τραγικό περιστατικό με την σύγκρουση των δύο τρένων στην χώρα μας, το διαδίκτυο και τα σόσιαλ μίντια πλημμύρησαν κυριολεκτικά με δημοσιεύματα που ανέφεραν την καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαικό Δικαστήριο για ελλιπή μέτρα ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Βλέποντας όλα αυτά τα δημοσιεύματα λοιπόν, είναι μια καλή στιγμή να εξετάσουμε λίγο πιο περιεκτικά τις καταδίκες της χώρας μας για πολλά και διαφορετικά θέματα.

Αρχικά πρέπει να τονιστεί ότι η έρευνα αυτή αφορά τις καταδίκες μόνο για την τελευταία δεκαετία και σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσει ακόμη μια για τα έτη από την είσοδο της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή  Ένωση. Επομένως θα ξεκινήσουμε από την έκθεση της κομισιόν για το έτος 2012 και θα φτάσουμε μέχρι την έκθεση του 2021, αφού η έκθεση για το 2022 δεν έχει κυκλοφορήσει την ημέρα που γράφτηκε το παρόν άρθρο. Επίσης, για οικονομία χρόνου δεν θα αναφερθούν οι περιπτώσεις όπου η Ευρωπαική Επιτροπή απλώς προειδοποίησε την χώρα μας για μελλοντική προσφυγή στο Δικαστήριο, αλλά μόνο οι περιπτώσεις κανονικής καταδίκης.

Οι καταδίκες του 2012

Πρώτη βρίσκεται μια απόφαση που αφορά τους σιδηροδρόμους. "Το Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για εσφαλμένη μεταφορά του Πρώτου Πακέτου Σιδηροδρόμων, γιατί η Ελλάδα δεν έθεσε κίνητρα για μείωση των τελών πρόσβασης."

Στην συνέχεια βρίσκουμε μια απόφαση που αφορά ένα θέμα οικονομικής φύσεως. "Η Ελλάδα καταδικάστηκε επειδή έθεσε επενδύτικούς περιορισμούς στις λεγόμενες «στρατηγικές εταιρείες», οι οποίοι δημιούργησαν τον κίνδυνο διακρίσεων."

Και τέλος για αυτή την χρονιά συναντάμε μια απόφαση σχετική με έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. "Το Δικαστήριο αποφάνθηκε κατά της Ελλάδας για παράλειψη έγκρισης και κοινοποίησης της λεκάνης απορροής ποταμών στην Ερωπαική Επιτροπή"


Οι καταδίκες του 2013

Το 2013 ξεκινάει με μια καταδίκη σχετικά με τα δημόσια νοσοκομεία και τις συνθήκες εργασίας των ιατρών. "Η Ελλάδα παραπέμφθηκε στο Δικαστήριο βάσει του άρθρου 258 και καταδικάστηκε εξαιτίας των συνθηκών εργασίας των ιατρών στα δημόσια νοσοκομεία."

Στην συνέχεια βρίσκουμε διαφορετικές αποφάσεις γύρω από την διαχείρηση των απορριμάτων, των αποβλήτων και άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα:

α) "Η Ελλάδα καταδικάστηκε για λειτουργία του ΧΥΤΑ στην Πελοπόννησο κατά παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ για τα απόβλητα" 

β) "Για τη λειτουργία πολλών χώρων υγειονομικής ταφής που δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία της ΕΕ"

γ) "Επειδή δεν έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα καταπολέμηση της χρήσης δηλητηριωδών δολωμάτων"

δ) ια ανεπαρκή επεξεργασία αστικών λυμάτων σε αρκετούς οικισμούς"

ε) "Για την παράλειψη προστασίας της λίμνης Κορώνειας, σημαντικό υγρότοπο και μέρος του δικτύου Natura 2000"

Επίσης, υπήρξαν αποφάσεις σχετικά και με κοινωνικού τύπου ζητήματα:

α) "Για την περιορισμένη πρόσβαση των πόλιτων στε δομές φυσικοθεραπείας"

β) "Για περιορισμένη συντήρηση και κακή ποιότητα σε ορισμένους αεροδιαδρόμους"

γ) "Για τις αδικαιολόγητα υψηλές χρεώσεις αεροπορικών υπηρεσιών "

Οι καταδίκες του 2014

Σε αυτό το έτος βρίσκουμε πρώτη μια πολύ σοβαρή απόφαση σχετικά με τα ελληνικά ναυπηγεία: "Η Ελλάδα καταδικάστηκε για μη συμμόρφωση με απόφαση της Επιτροπής και μεταγενέστερη απόφαση του Δικαστηρίου βάσει του άρθρου 108, σχετικά με διάφορα μέτρα ενίσχυσης υπέρ της εταιρίας Ελληνικά Ναυπηγεία, για τα οποία υπήρξαν πολλές ενισχύσεις και μέτρα που έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή στο παρελθόν και έχει γίνει κατάχρηση."

Στην συνέχεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει σε θέματα συνθηκών εργασίας, κυρίως των ιατρών σε δημόσιες δομές: "Η Ελλάδα καταδικάστηκε για την εσφαλμένη εφαρμογή της οδηγίας για τον χρόνο εργασίας όπως ερμηνεύεται από το Δικαστήριο, ιδίως όσον αφορά εφημερία των γιατρών στις αγροτικές υπηρεσίες δημόσιας υγείας".

Παρακάτω βρίσκουμε αποφάσεις για μερικά ακόμη περιβαλλοντικά θέματα: 

α) "Καταδίκη για τη μη συμμόρφωση της Ελλάδας με τις υποχρεώσεις αναφοράς βάσει της Οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων"

β) "Για ανεπαρκή σχεδιασμός έργων αιολικών πάρκων"

γ) ια την αποτυχία λήψης μέτρων για την αποτελεσματική καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε ορισμένες αστικές ζώνες"

δ) "Η Ελλάδα παρέληψε να εφαρμόσει απόφαση του Δικαστηρίου όπου διαπιστώθηκε ότι παραλείπει την υποχρέωσή της να διαχειριστεί και να διαθέσει τα αστικά λύμματα επαρκώς, με 23 οικισμούς σε ολόκληρη τη χώρα χωρίς τα απαραίτητα συστήματα για συλλογή και επεξεργασία". Σε αυτήν την περίπτωση μάλιστα, εκτός από το πρόστιμο 11.514.081 ευρώ που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, επιβλήθηκε και ημερήσιο πέναλτι 47.462 ευρώ μέχρι να εκπληρωθούν οι απαιτήσεις. 


Οι καταδίκες του 2015

Σε αυτό το έτος βρίσκουμε μια ακόμη καταδίκη για το ωράριο των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, μια καταδίκη για σοβαρές ελλείψεις στο σύστημα ασύλου και ορισμένες συγκεκριμένες καταδίκες για διακρίσεις στην φορολόγιση σε ορισμένους τομείς, για όσους κατοικούν στην Ελλάδα συγκριτικά με όσους κατοικούν στο εξωτερικό. Υπάρχουν κάποιες ακόμα δευτερεύουσες καταδίκες για θέματα αλιείας, τις οποίες δεν θα αναφέρω τώρα για οικονομία χρόνου.

Οι καταδίκες του 2016

Πρώτη βρίσκουμε μια απόφαση σχετικά με την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών: "Καταδίκη για την μη συμμόρφωση της Ελλάδας με τους κανόνες της Αδειοδότησης και του Πλαισίου Οδηγιών σχετικά με την ανεξαρτησία της εθνικής ρυθμιστικής αρχής και τους κανόνες για την επίγεια ψηφιακή τηλεοπτική μετάδοση."

Στην συνέχεια βλέπουμε ξανά την επιμονή της Κομισιόν γύρω από την αντιπλημμυρική προστασία: "Η Ελλάδα παραπέμθηκε στο Δικαστήριο για αποτυχία κοινοποίησης των χαρτών κινδύνου πλημμύρας που απαιτούνται στο πλαίσιο των οδηγιών αντιπλημμυρικής προστασίας".

Επιμέρους αποφάσεις:

α) "Αποτυχία λήψεις μέτρων για την προστασία των θλάσσιων χελώνων στην περιοχή της Κυπαρισσίας"

β) "Αποτυχία λήψης μέτρων για την ανταγωνιστική ανάπτυξη των οινοπαραγωγών της Σάμου"

γ) "Αποτυχία λήψης μέτρων για την διαχείρηση των απορριμάτων σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ". Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα πήρε ένα ακόμη πρόστιμο 10 εκατομμυρίων ευρώ και ημερήσιο πέναλτι 20.000 μέχρι να εφαρμοστούν οι ευρωπαικοί κανονισμοί. 


Οι καταδίκες του 2017

Το 2017 βρίσκουμε αμέσως μια ακόμη απόφαση για τα ελληνικά ναυπηγεία: "Η Επιτροπή άσκησε αγωγή κατά της Ελλάδας για τη μη εφαρμογή της απόφασης της Επιτροπής του 2008 που της ζητούσε να ανακτήσει παράνομες κρατικές ενισχύσεις που χορηγήθηκαν στα Ελληνικά Ναυπηγεία."

 Παρακάτω βρίσκουμε μια απόφαση που αφορά το ζήτημα της θαλάσσιας συγκοινωνίας: "Η ελληνική εθνική νομοθεσία δεν επέτρεπε στους επιβάτες των θαλάσσιων συγκοινωνιών να επωφεληθούν πλήρως από τα δικαιώματα που τους παρέχει η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περίπτωση ματαίωσης ή καθυστέρησης της υπηρεσίας θαλάσσιας μεταφοράς επιβατών. Ως αποτέλεσμα της προσφυγής που άσκησε η Επιτροπή και της καταδίκης σπό το δικαστήριο, οι ελληνικές αρχέςκατοχύρωσαν πλήρως στο εθνικό δίκαιο τα δικαιώματα των επιβατών στην παροχή συνδρομής, την εξυπηρέτηση με νέο δρομολόγιο ή την επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης ή καθυστερημένης αναχώρησης."

Οι καταδίκες του 2018

Το 2018 η Ελλάδα δεν καταδικάστηκε για κάτι καινούριο ζήτημα. Υπήρξαν αρκετές αποφάσεις για θέματα στα οποία η χώρα μας είχε καταδικαστεί ξανά στο παρελθόν, τα οποία και για να αποφύγουμε την επανάληψη δεν θα αναφερθούν. 


Οι καταδίκες του 2019

Η πρώτη απόφαση αφορά ένα άκρως σημαντικό ζήτημα: "Η Ελλάδα δεν εξασφάλισε ισοδύναμη πρόσβαση στις κρατικές δομές για τους χρήστες με αναπηρία".

Η επόμενη απόφαση είναι σχετικά με ένα ζήτημα κατασπατάλησης: "Η Ελλάδα δεν συμμορφώθηκε με μία πρηγούμενη απόφαση της επιτροπής, που της έλεγε να τηρήσει μια ακόμη προηγούμενη απόφαση του Δικαστηρίου να ανακτήσει ποσό 135,8 εκατ. EUR ασυμβίβαστης κρατικής ενίσχυσης στη Λάρκο Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική ΑΕ." 

Στην συνέχεια βρίσκουμε ένα θέμα που αφορά ξανά του σιδηρόδρομους και έχει μεγάλη σημασία να δούμε, λαμβάνοντας υπόψη το πρόσφατο σιδηροδρομικό δυστύχημα: "Η Επιτροπή συνέχισε επίσης περαιτέρω τις διαδικασίες επί παραβάσει που είχε κινήσει κατά της Ελλάδας η οποία δεν κοινοποίησαν εθνικά μέτρα για τη μεταφορά κανόνων της ΕΕ σχετικά με την διακυβέρνηση της σιδηροδρομικής υποδομής."

Οι καταδίκες του 2020

Η πρώτη πόφαση αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση: "Η Ελλάδα καταδικάστηκε για την χαμηλή ποιότητα του αέρα λόγω συγκέντρωσης υψηλων επιπέδων μικροσωματιδίων."

Στην συνέχεια ένα ακόμη θέμα σχετικό με τις σιδηροδρομικές υπηρεσίες: "Η Ελλάδα δεν έκανε επαρκείς επενδύσεις στις υποδομές για την δημιουργία Ευρωπαικού ενιαίου σιδηροδρομικού χώρου."

Τέλος μια ακόμη σημαντική προειδοποίηση της Κομισιόν γύρω από την οδική ασφάλεια: "Καταδίκη για την αποτυχία της Ελλάδας στην εφαρμογή του πλήρους συνόλου των απαιτούμενων μέτρων που διασφαλίζουν τις υψηλότερες υποδομές ασφάλειας σε ορισμένες οδικές σήραγγες."


Οι καταδίκες του 2020

Το 2021 επαναλήφθηκαν προσφυγές και αποφάσεις για θέματα που απασχόλησαν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και στο παρελθόν. Η νέα απόφαση εναντίον της Ελλάδας όμως αφορούσε ένα ακόμη οικονομικό ζήτημα: "Καταδίκη για δυσμενείς διακρίσεις και φορολογική μεταχείριση των μεταχειρισμένων οχημάτων που αγοράζονται σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ."

Πριν κλείσουμε το παρόν άρθρο, αξίζει να αναφερθεί ότι αυτές οι καταδίκες αφορούν αποκλειστικά αποφάσεις του Ευρωπαικού δικαστηρίου και δεν περιλαμβάνονται άλλες καταδίκες από το Ευρωπαικό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, για τις οποίες απαιτείται μια ξεχωριστή έρευνα, δεδομένου ότι εκεί οι αποφάσεις εναντίον της Ελλάδας είναι ακόμη περισσότερες.

Μπορείτε επίσης να δείτε αναλυτικότερα αυτό το θέμα στο βίντεο που ακολουθεί, από το κανάλι "Ιστορικοί Περίπατοι".


Διαβάστε περισσότερα:


Όσον αφορά τον έλεγχο των χρημάτων μας, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνηθίσει τις κυβερνήσεις και τις τράπεζες να έχουν το πάνω χέρι. Αλλά με την έλευση κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin, αυτός ο έλεγχος μετατοπίζεται από τα κεντρικά ιδρύματα στα χέρια των ανθρώπων. Η εφεύρεση του διαδικτύου και η τεχνολογία blockchain κατέστησαν δυνατή τη...

Ένα από τα πολλά θέματα που σχετίζονται με τις διεθνείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για πολλούς ίσως το σημαντικότερο και ζωτικής σημασία, είναι αυτό της επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας από τα 6 ναυτικά μίλια που είναι σήμερα στα 12. Στον ιδωτικό αλλά και τον δημόσιο λόγο άκουγονται διαφορετικές απόψεις που τείνουν να υπερτονίζουν...

Δυστυχώς κάθε καλοκαίρι η Ελλάδα έρχεται αντιμέτωπη με την ακραία συνθήκη των δασικών πυρκαγιών, με αποτέλεσμα σημαντικό μέρος της να καλύπτεται από άγονες και βραχώδεις εκτάσεις. Συχνά ακούμε να συνδέονται οι πυρκαγιές στα δάση με την ύπαρξη νόμου που επιτρέπει την τοποθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων σε καμένες εκτάσεις και με εμπρηστικές ενέργειες....

Χωρίς καμία αμφιβολία το σχολείο είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην διαμόρφωση της προσωπικότητας και των δεξιοτήτων της νέας γενιάς. Αυτό όμως είναι μόνο ένα μέρος της υπηρεσίας που προσφέρουν τα σχολεία στους νεαρούς πολίτες του κάθε κράτους. Ένα ακόμη σημαντικό έργο με το οποίο τα σχολεία της κάθε χώρας είναι...

Βλέποντας τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και έχοντας όλοι μας μάθει πως η Τουρκία θέτει ιδιαίτερα έντονα τελευταία το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, αποφάσισα το θέμα αυτού του άρθρου να αφορά αυτό το ζήτημα. Κι επειδή ο καλύτερος τρόπος να απαντούμε σε οποιαδήποτε πρόκληση δεν είναι άλλος από τα σωστά...

Μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, πολύ περισσότεροι Έλληνες έμαθαν για την ελληνική μειονότητα στην ουκρανία. Μάθαμε τον αριθμό αυτών των ομογενών μας, σε ποιες περιοχές κατοικούν και σε πολύ γενικές γραμμές μερικά κομβικά ιστορικά σημεία της πορείας τους. Πολλοί όμως αναρωτιούνται ακόμη. Πώς βρέθηκαν εκεί 100.000 χιλιάδες άνθρωποι ελληνικής...

Σε ακόμη ένα ταξίδι μας πηγαίνουμε πίσω, στην επικράτεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας περίπου στα 600 μ.Χ. Είναι μια εποχή που παρότι πολλοί θα μπορούσαν να διεκδικήσουν τον τίτλο του ανίκανου αυτοκράτορα, στον θρόνο της Κωνσταντινούπολης πρόκειται να καθίσει ίσως ο χειρότερος όλων! Ένας ηγεμόνας που πλήγωσε τόσο βαθιά την αυτοκρατορία...

Σε ένα ακόμη άρθρο επανερχόμαστε στην εποχή της ανατολικής ρωμαικής αυτοκρατορίας, τη γνωστή μας Βυζαντινή αυτοκρατορία! Πολλοί μεγάλοι αυτοκράτορες την κυβέρνησαν, αλλοί έμειναν στην ιστορία για τα κατορθώματα τους κι άλλοι για τις δολοπλοκίες και τα εγκλήματα. Υπάρχει όμως μια ιστορία ξεχωριστή, ενός αυτοκράτορα που έφερε ένα σπουδαίο όνομα, αλλά...

Σε αυτό το άρθρο δεν θα μιλήσουμε για μεγάλους αυτοκράτορες ή κάποιες από τις πολλές δολοπλοκίες που ελάμβαναν χώρα στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Αυτή την φορά θα μιλήσουμε για κάτι πιο πρακτικό. Όπως είναι γνωστό η Βυζαντινή Αυτοκρατορία ήταν μια από τις στρατιωτικές υπερδυνάμεις της εποχής της, και για πολλούς αιώνες αποτελούσε φόβητρο για...

Σε ορισμένα προηγούμενα άρθρα έχουμε μιλήσει για ιστορίες αυτοκρατόρων της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, της πιο σωστά διατυπωμένης Ανατολικής Ρωμαικής Αυτοκρατορίας δηλαδή. Είναι ιστορίες επιφανών ανδρών ή γνωστών δολοπλόκων που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο επηρέασαν την πορεία της αυτοκρατορίας αλλά και την ζωή των τότε κατοίκων της. Σε αυτό ακριβώς,...

Όλοι έχουμε ακούσει για σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ εταιρειών, για προσπάθειες δυσφήμισης μιας εταιρίας προς μια άλλη και γενικά για αντιδεοντολογικούς τρόπους που ορισμένοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων προσπαθούν να πλουτίσουν. Υπήρξε όμως μια εποχή που η κόντρα αυτή έφτασε σε σημείο να εκτελούνται δημοσίως με ηλεκτροσοκ άνθρωποι και ζώα! Και όχι, δεν...

Μετά τη δημιουργία της μεγάλης μηχανής αναζήτησης Google, ίσως το καλύτερο προϊόν της εταιρείας είναι το Google Maps, ένα εργαλείο μας έχει σώσει πολλές φορές από το να χαθούμε σε άγνωστους προορισμούς και να βασιζόμαστε στις - ενίοτε παραπλανητικές, ας το παραδεχτούμε- οδηγίες περαστικών. Με πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρήστες κάθε μήνα, σίγουρα...

Το μαιευτικό υπερηχογράφημα ή προγεννητικό υπερηχογράφημα σήμερα αποτελεί τυπικό μέρος της προγεννητικής φροντίδας σε πολλές χώρες, καθώς μπορεί να παρέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την υγεία της μητέρας, το χρόνο και την πρόοδο της εγκυμοσύνης, καθώς και την υγεία και την ανάπτυξη του εμβρύου. Αν και οι υπέρηχοι είναι συνηθισμένοι...

Η καισαρική τομή αποτελεί μέρος της ανθρώπινης κουλτούρας από την αρχαιότητα. Αναφορές στην καισαρική τομή εμφανίζονται στην αρχαία ινδουιστική, αιγυπτιακή, ελληνική και ρωμαϊκή λαογραφία, ενώ υπάρχουν κάποια αρχαία κινέζικα χαρακτικά που απεικονίζουν τη διαδικασία σε φαινομενικά ζωντανές γυναίκες.

Tο αντισυλληπτικό χάπι υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές ιατρικές ανακαλύψεις του 20ου αιώνα, που προκάλεσε μία κοινωνική επανάσταση αλλά και έντονες διαμάχες. Η φαρμακευτική του σύνθεση αποτρέπει την ωορρηξία και αποκλείει την γονιμοποίηση του ωαρίου, καθιστώντας το μία από τις αποτελεσματικότερες μεθόδους αντισύλληψης που γνωρίζουμε σήμερα.

Μπορεί εν έτει 2022 ο άνθωπος να έχει καταφέρει να φωτογραφίσει μία μαύρη τρύπα 55 εκατομύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη μας κι όμως περισσότερο από το 80% του βυθού της θάλασσας του πλανήτη μας παραμένει ανεξερεύνητο και άγνωστο. Από την εποχή των Φαραώ και την Αρχαία Ελλάδα, η ανθρωπότητα γοητευόταν από τον μυστηριώδη κόσμο του βυθού, έχοντας...