Όταν η Ήρα μεταμόρφωσε την Γαλινθιάδα σε μαύρη γάτα επειδή βοήθησε να γεννηθεί ο Ηρακλής

20/08/2022

 Ο Δίας ήταν γνωστός για το πάθος που έτρεφε για πολλές γυναίκες και για τις απιστίες του στην θεά σύζυγό του Ήρα. Ήταν επίσης γνωστός για τις μεταμορφώσεις του με τις οποίες παραπλανούσε τις ερωμένες του για να κοιμηθούν μαζί του. Πολλές φορές από τις απιστίες του προέκυπτε η γέννηση κάποιου ημίθεου. Μία από αυτές τις ιστορίες ήταν και αυτή της Αλκμήνης, μητέρας του γνωστού ημίθεου Ηρακλή.

Η σύλληψη του Ηρακλή

Η Αλκμήνη ήταν η κόρη του βασιλιά των Μυκηνών που κατάγονταν από τον Περσέα. Είχε παντρευτεί τον Αμφιτρύωνα ο οποίος μάλιστα είχε για προστάτη του τον Δία. Ωστόσο ο προστάτης του είχε ερωτευτεί την Αλκμήνη και προσπαθούσε να βρει τρόπο να την κατακτήσει. Όταν ο Αμφιτρύωνας βρισκόταν μακριά σε μία από τις εκστρατείες του ο Δίας εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία και παίρνοντας την μορφή του συζύγου της εξαπάτησε την Αλκμήνη για να πλαγιάσει μαζί του. Μάλιστα είχε διατάξει τον Ήλιο να μην βγει για τρείς αυτές μέρες ώστε να την έχει για τρεις μέρες στο πλάι του.

Η εξαπάτηση της Αλκμήνης
Η εξαπάτηση της Αλκμήνης

 Όταν ο Αμφιτρύωνας επέστρεψε από την εκστρατεία του κατάλαβε ότι η γυναίκα του τον είχε απατήσει και μην μπορώντας να πιστέψει τις δικαιολογίες που του έλεγε αποφάσισε ότι έπρεπε να την κάψει ζωντανή ως άτιμη και άπιστη σύζυγο. Ο Δίας όμως προκάλεσε μία καταρρακτώδη βροχή για να σβήσει τη φωτιά και να τη σώσει. Από την συνεύρεση της Αλκμήνης με τον Δία εκείνη έμεινε έγκυος στον ρωμαλέο Ηρακλή. 

Το ξόρκι της απατημένης Ήρας

Κατά την εγκυμοσύνη της, η θεά Ήρα που έμαθε για την απιστία του Δία διέταξε από τη ζήλια της την Ειλειθυία, θεά του τοκετού, να εμποδίσει την γέννα του νόθου γιου του Δία. Έτσι λοιπόν, όταν ήρθε η ώρα να γεννήσει η Αλκμήνη, η Ειλείθυια πήγε και κάθισε στο πεζούλι σταυρώνοντας τα δάχτυλα των χεριών της πάνω στα γόνατά της. Πάνω από μία εβδομάδα πέρασε έτσι και η Αλκμήνη κόντεψε να πεθάνει.  

Ο τοκετός της Αλκμήνης
Ο τοκετός της Αλκμήνης

 Το τέχνασμα της Γαλινθιάδας

Τότε η Γαλινθιάδα, που ήταν φίλη της Αλκμήνης, σκέφθηκε ένα τέχνασμα για να εξουδετερώσει τα μάγια της Ειλείθυιας: βγήκε έξω από το παλάτι προσποιούμενη τη χαρούμενη και ανήγγειλε ότι η Αλκμήνη είχε γεννήσει με τη βοήθεια του Δία. Η Ειλείθυια ακούγοντας τις φωνές της Γαλινθιάδας πετάχτηκε πάνω ξαφνιασμένη. Έτσι χωρίς να το θέλει έλυσε τα μάγια της και αμέσως η Αλκμήνη κατάφερε να φέρει στον κόσμο τον Ηρακλή.

  Η τροπή αυτή προφανώς δυσαρέστησε έντονα την θεά Ήρα, η οποία για να εκδικηθεί την Γαλινθιάδα για το έξυπνο τέχνασμά της την μεταμόρφωσε σε μαύρη γάτα (ή σε νυφίτσα κατά άλλες εκδοχές). Ως γάτα συνέχισε να ζει μαζί με την Αλκμήνη για χρόνια ακόμα. Λέγεται ότι η θεά Εκάτη, που συνδεόταν με τη μαγεία, το σκοτάδι και τον κάτω κόσμο αλλά ταυτόχρονα προστάτευε του πολεμιστές και βοηθούσε τους βασιλείς στην απονομή δικαιοσύνης, τη λυπήθηκε και την πήρε υπό την προστασία της.  

 Μετά από πολλά χρόνια, ο Ηρακλής ίδρυσε στο σπίτι του στη Θήβα ιερό, όπου προσέφερε θυσία στη Γαλινθιάδα. Από τότε οι Θηβαίοι «τα ιερά φυλάττουσι και προ Ηρακλέους εορτής θύουσι Γαλινθιάδι πρώτη».  

Διαβάστε περισσότερα:

Αν και στον αρχαίο κόσμο η γάτα απολάμβανε μεγάλο κύρος σε πολιτισμούς όπως η Κίνα, η Αίγυπτος και η Ρώμη σε σημείο που λατρευόταν ως θεϊκή μορφή, κατά τον Μεσαίωνα έχασε όλη τ την παλιά της αίγλη. Οι άνθρωποι του Μεσαίωνα δεν αγαπούσαν καθόλου τις γάτες. Για την ακρίβεια, στην καλύτερη περίπτωση τις θεωρούσαν χρήσιμα παράσιτα που μπορούσαν να...

Παρατηρώντας την φύση και εξετάζοντας την επιστήμη της βιολογίας θα διαπιστώσουμε πως στο ζωικό βασίλειο ο κανιβαλισμός δεν είναι μια ανύπαρκτη τακτική. Σίγουρα δεν είναι συνηθισμένο όμως κάποια ζώα επιδίδονται αποδεδειγμένα στον κανιβαλισμό για διάφορους λόγους. Τι γίνεται όμως με τους ανθρώπους;

Αυτό το άρθρο θα το ξεκινήσω με μία απλή, γενική διαπίστωση! Όλοι οι ενήλικες που ζούμε σήμερα στον δυτικό κόσμο και όχι μόνο, μεγαλώσαμε βλέποντας διαρκώς τριγύρω μας ένα από δύο πολύ συγκεκριμένα χρώματα. Το ροζ ή το γαλάζιο. Αυτά τα δύο χρώματα έδειχναν ξεκάθαρα στους πάντες, από όταν ήμασταν μωρά, αν είμαστε αγόρια ή κορίτσια αλλά...